الماسها به عنوان یکی از ارزشمندترین و زیباترین سنگهای قیمتی، همواره مورد توجه بودهاند. در این مقاله، به معرفی چند الماس برجسته و مشهور جهان که به دلیل اندازه، زیبایی، یا تاریخچه خاص خود مورد توجه قرار گرفتهاند، میپردازیم.
الماس کولینان (Cullinan Diamond)
کشف و تاریخچه
الماس کولینان یکی از بزرگترین و معروفترین الماسهای دنیا است که در تاریخ ۲۵ ژانویه سال ۱۹۰۵ میلادی در معدنی در پرتوریای آفریقای جنوبی کشف شد. فردریک ولز، سرپرست معدن، این الماس را در عمق ۶ متری زمین پیدا کرد. این الماس به سرعت به سر توماس کولینان، مالک معدن، تحویل داده شد و به نام او نامگذاری شد. وزن این الماس ۳۱۰۶ قیراط (۶۰۲ گرم) بود و به عنوان بزرگترین الماس خام دنیا شناخته شد.
تقسیم و تراش
الماس کولینان به بریتانیا اهدا شد و در نهایت به ۹ الماس بزرگ و بیش از ۱۰۰ الماس کوچکتر تبدیل شد. این کار توسط جوزف اشر، یک جواهرساز برجسته هلندی انجام شد. او شش ماه روی این الماس مطالعه کرد و در نهایت موفق به برش آن شد. دو قطعه برجسته از این الماس شامل کولینان ۱ و کولینان ۲ هستند:
کولینان ۱ (ستاره بزرگ آفریقا)
با وزن ۵۳۰ قیراط، این الماس بزرگترین قطعه تراشخورده از کولینان است. این الماس به شکل گلابی تراش خورده و در عصای سلطنتی انگلستان قرار دارد.
کولینان ۲ (ستاره دوم آفریقا)
با وزن ۳۱۷ قیراط، این الماس در جلوی تاج پادشاه انگلستان قرار دارد و به شکل کوشن تراش خورده است.
سایر قطعات کولینان قطعات دیگر الماس کولینان شامل کولینان ۳، ۴، ۵، ۶، ۷، ۸ و ۹ هستند که در جواهرات مختلفی از جمله سنجاق سینهها و گردنبندها استفاده شدهاند. به عنوان مثال، کولینان ۳ و ۴ در یک سنجاق سینه قرار گرفتهاند که یکی از گرانترین سنجاق سینههای جهان محسوب میشود.
الماس کوه نور (Koh-i-Noor)
الماس کوه نور یکی از معروفترین الماسهای جهان است که از هندوستان استخراج شده است. این الماس ابتدا وزنی معادل ۱۸۶ قیراط داشت و در سال ۱۷۳۹ توسط نادرشاه افشار به ایران آورده شد. نادرشاه افشار در آن زمان گفته بود که ارزش این الماس برابر با مقدار طلا و جواهراتی است که میتوان فضای بین پنج سنگ پرتاب شده به چهار جهت اصلی و آسمان را پر کرد.
تاریخچه و خصوصیات
الماس کوه نور یکی از مشهورترین الماسهای جهان است که از هندوستان استخراج شده و در ابتدا وزنی معادل ۱۸۶ قیراط داشت. این الماس در سال ۱۷۳۹ توسط نادرشاه افشار به ایران آورده شد و بعدها به دست کمپانی هند شرقی افتاد. در سال ۱۸۴۹، پس از تصرف پنجاب توسط بریتانیا، الماس کوه نور به ملکه ویکتوریا هدیه داده شد. این الماس در سال ۱۸۵۲ توسط جواهرسازان سلطنتی بریتانیا دوباره تراشیده شد تا درخشش بیشتری پیدا کند و وزن آن به ۱۰۵٫۶ قیراط کاهش یافت. این تراش مجدد باعث شد که الماس به شکل بیضی تراش خورده و زیبایی بیشتری پیدا کند. سپس این الماس درست وسط وسط تاج سلطنتی انگلیس قرار گرفت.
جایگاه کنونی
امروزه، تاجی که الماس کوه نور در آن قرار دارد، به طور منظم در نمایشگاههای عمومی در برج لندن به نمایش گذاشته میشود این الماس به دلیل تاریخچه پیچیده و نفرینی که به آن نسبت داده شده، مورد توجه قرار گرفته است. ادعاهای مختلفی از سوی هند، ایران، افغانستان و پاکستان درباره مالکیت این الماس وجود دارد.
الماس دریای نور – بزرگترین الماس ایران
الماس دریای نور یکی از بزرگترین و نادرترین الماسهای جهان است که به دلیل رنگ خاص و تاریخچه پرماجرایش مشهور است.
رنگ الماس دریای نور
الماس دریای نور به خاطر رنگ منحصر به فرد صورتی-قرمز خود شهرت دارد. این رنگ بسیار کمیاب و جذاب است و در میان جواهرشناسان و علاقهمندان به جواهرات به شدت مورد تحسین قرار گرفته است. شفافیت بیعیب و نقص این الماس، به همراه رنگ نادر آن، باعث شده تا دریای نور به عنوان یکی از با ارزشترین الماسهای جهان شناخته شود.
تاریخچه الماس دریای نور
الماس دریای نور از معادن هند استخراج شده است. هند در گذشته یکی از بزرگترین منابع الماس جهان بود و بسیاری از الماسهای مشهور، از جمله دریای نور، از این منطقه به دست آمدهاند. ابتدا این الماس در دربار مغولان هند نگهداری میشد.
در قرن هجدهم، نادر شاه افشار، شاه ایران، در حملهای به هند موفق به تصاحب گنجینههای بسیاری از جمله الماس دریای نور شد. پس از بازگشت به ایران، این الماس به عنوان بخشی از گنجینه سلطنتی ایران نگهداری شد و به مرور زمان به یکی از مهمترین نمادهای قدرت و ثروت درباریان ایران تبدیل شد. در دوره قاجار، این الماس به عنوان یکی از جواهرات ارزشمند خزانه ملی ایران به شمار میرفت و در مراسمهای مختلف به نمایش گذاشته میشد.
محل نگهداری الماس دریای نور
در حال حاضر، الماس دریای نور در خزانه جواهرات ملی ایران نگهداری میشود. این خزانه در موزه جواهرات ملی ایران واقع در تهران قرار دارد. این موزه شامل مجموعهای از ارزشمندترین و نادرترین جواهرات جهان است و الماس دریای نور به عنوان یکی از مهمترین و مشهورترین جواهرات این مجموعه، همواره توجه بازدیدکنندگان و علاقهمندان به تاریخ و جواهرات را به خود جلب میکند.
الماس امید (Hope Diamond)
تاریخچه و خصوصیات
الماس امید یکی از شناختهشدهترین و بحثبرانگیزترین الماسهای جهان است. این الماس به رنگ آبی تیره و با وزن اولیه ۱۱۲ قیراط از معادن گولکوندا در هند استخراج شده است.
الماس امید به دلیل وجود اتم بور در ترکیب شیمیایی خود دارای رنگ آبی کمیاب است. پس از برش و تراش، وزن این الماس به ۴۵.۵۲ قیراط کاهش یافته است. انتقال به فرانسه و بریتانیا در قرن هفدهم، این الماس توسط تاجر فرانسوی ژان باپتیست تاورنیه به فرانسه آورده شد و به لوئی چهاردهم فروخته شد.
نام اولیه این الماس “آبی تاورنیه” بود. در سال ۱۷۹۲، این الماس به همراه دیگر جواهرات سلطنتی فرانسه در جریان انقلاب فرانسه به سرقت رفت. بعدها، الماس امید در بریتانیا ظاهر شد و در سال ۱۸۳۹ به مجموعه هنری فیلیپ هوپ اضافه شد که نام فعلی خود را از این خانواده گرفته است.
تراش مجدد و نفرین الماس امید
به دلیل تراشهای متعدد و تغییر مالکیتهای پی در پی به وزن کنونی خود یعنی ۴۵.۵۲ قیراط رسیده است. این الماس با افسانهها و نفرینهای بسیاری همراه است. اعتقاد بر این است که این الماس برای صاحبانش بدبختی و نحسی به همراه دارد. داستانهای زیادی از افرادی که این الماس را در اختیار داشتهاند و با مشکلات و بلاهای مختلفی مواجه شدهاند، نقل میشود. به عنوان مثال، گفته میشود که ماری آنتوانت و لوئی شانزدهم که این الماس را در اختیار داشتند، در نهایت با اعدام مواجه شدند
نتیجهگیری
هر یک از این الماسها به دلایل مختلفی مانند اندازه، زیبایی، تاریخچه و افسانههای مربوط به آنها، به عنوان بهترین و مشهورترین الماسهای دنیا شناخته میشوند. از میان این الماسها، کولینان به عنوان بزرگترین الماس خام کشف شده و کوه نور به عنوان یکی از معروفترین الماسهای تاریخ، جایگاه ویژهای دارند.